Reolink Go PT


Kokemuksia Reolink Go PT -kamerasta valvontakäytössä ja luontokamerana.
Vertaan Go PT:tä sekä perinteisiin riistakameroihin että Reolinkin IP-kameroihin.



English version (coming ...)


Reolink valmistaa sekä IP-kameroita että 4G-kameroita. 4G-kamera liikennöi suoraan kännykkämastolle, joten se tarvitsee SIMmin. IP-kamera yhdistetään reitittimeen joko langattomasti (WLAN-kamerat) tai verkkopiuhalla (PoE-kamerat).

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan 4G-kameraa Reolink Go PT, joka on Reolink Go:ta kehittyneempi malli. Erona Go-malliin on se, että Go PT:tä voi kääntää (Pan) ja kallistaa (Tilt). Go PT ei tarvitse verkkovirtaa eikä WLANia, joten se on kuin riistakamerat.



Reolink Go PT:n ominaisuudet lyhyesti

  • Kamera toimii P2P-kamerana, joten sen käyttöönotto ja käyttö on erittäin yksinkertaista: tarvitaan vain yhteysohjelma, kameran UID-osoite sekä luonnollisesti käyttäjätunnus ja sen salasana.
  • Ohjelma on ladattavissa täältä PC:lle ja Mäkille. Androidille ja iOSille softa saadaan kännykän Kaupasta (GooglePlay/AppStore).
  • Kameran kuvaa voi siis katsella livenä sekä kännykällä että PC:llä. Samoin ovat katseltavissa kameran tallettamat videot ja kaikki laitteet asetukset ovat muokattavissa.
  • Kamera on pyöritettävissä vaakasuuntaan 355 astetta, kallistettavissa pystysuuntaan 140 astetta. 355/140 astetta tarkoittaa, että kamera näkee myös taakseen ja alapuolelleen. Kameran rakenteesta johtuen suoraan ylöspäin ei näe.
  • Infrapunatunnistin (PIR = Passive Infrared Sensor).
  • Hälytyksestä valokuva sähköpostiin ja haluttaessa myös notifikaatio (Push notification) kännykkään.
  • Kameran tarkkuus Full HD, kuvakulma 105 astetta.
  • Kaksisuuntainen ääni.
  • Yönäkö IR-ledeillä, punaiset ledit.
  • Soveltuu ulkokäyttöön, IP65
  • Sisäänrakennettu akku, 6500 mAh. Ladataan USB-liitäntää käyttäen.
  • Akun lataamiseen käytettävissä Reolinkin aurinkopaneli.
  • Virrankulutus perustilassa erittäin vähäinen. Videoiden lataaminen ja live-kuvan katselu syö virtaa.
  • Toimii Telian, Elisan, DNA:n ja Ålcomin verkoissa. Kannattaa valita se, jonka masto on lähinnä. Itselläni on käytössä Elisan Laitenetti L (8.90 e/kk) ja sen lähetysnopeus (5 Mbit/s) riittää live-kuvan katseluun.

  • VIDEO. Kameran pyöritystä. Käydään katsomassa vasemmalle kameran taakse, hieman alaspäin, ylöspäin ja lopuksi oikealle kameran taakse.



    KUVA. Asetusten päävalikko Reolink-ohjelmassa (Android-versio).



    Huonoa ja hyvää Go PT:ssä

    + Toimii häiriöittä 24/7, siis ilman boottauksia, resetointeja tai mitään muitakaan toimenpiteitä.

    + Erittäin helppo käyttöönotto ja käyttö.

    + Jos päivällä paistaa, aurinkopaneeli lataa akun täyteen. Paneelin pitää olla esteettömästi suunnattu auringon suuntaan. Levästön läpi tulevat auringon säteet eivät lataa riittävästi. Akun lataustilan näkee kännykkäsovelluksesta. Vielä lokakuussakin akku pysyi 100% varaustilassa, jos kuvaa ei pahemmin katsellut tai tallenteita lataillut.

    + PIR-tunnistuksen herkkyys portaattomasti säädettävissä (0..100).

    + Audio on kaksisuuntainen eli voit puhua kohteelle ja kuulet vastaukset.

    + Laukaisuviive pieni.

    - Kameran kääntely tapahtuu kännykän ruudulla näkyvällä joystickillä. Kääntely nykivää katselumoodissa 1080p. Kannattaa käännellä Low-moodissa, kuluu vähemmän virtaakin.

    o Akku kestää vähäisellä käytöllä kuukauden ilman minkäänlaista lataamista.

    KUVA. Go PT ja aurinkokenno koivun kyljessä. Käyttämäni kiinnitystapa mahdollistaa vaivattoman siirtämisen paikasta toiseen.



    Reolink Go PT verrattuna perinteiseen lähettävään riistakameraan, plussat ja miinukset

    + Kuvan näkee ja äänen kuulee livenä kännykällä ja tietokoneella.

    + Kuvan laatu vähintään yhtä hyvä kuin perinteisissä riistakameroissa.

    + Kamera käänneltävissä vaaka- ja pystysuuntaan niin että kameralla näkee lähes kaikkialle - ei kuitenkaan ylöspäin.

    + Aurinkokenno tulee mukana kameran akun lataamista varten.

    + Erittäin helppo käyttöönotto.


    - Reolinkissä litium-akku, riistakameroissa paristot. Paristot kestävät hyvin pakkasta, mutta myös Go PT:n litium-akku näyttää kestävän erinomaisesti. Kokemusta -25 asteen pakkasesta, jossa se ei ollut moksiskaan.

    - Riistakamera naamioituu kesäisin paremmin (Reolinkille saatavana maastokuvioitu maski). Maskista kuitenkin aika vähän hyötyä, koska aurinkopaneeli jää selkeästi näkyviin. Talvella Reolink aurinkopaneleineen naamiutuu hyvin lumiseen maastoon.

    - IR-ledit ovat punahehkuisia, siis näkyviä. Perinteisissä riistakameroissa ihmissilmälle näkymättömät ledit. Toisaalta eläimet eivät näytä näkyviä ledejä mitenkään pelkäävän.



    Reolink Go PT verrattuna Reolinkin IP-kameroihin, plussat ja miinukset

    + Ei tarvitse verkkovirtaa eikä WLANia

    + PIR-tunnistus. Paljon parempi kuin kuva-analyysiin perustuva, jossa esim. valojen ja varjojen leikki tuulisella säällä, lentävät hyönteiset, vesisade tai lumisade voi tuottaa päivässä kymmeniä turhia hälytyksiä. Tosin PIR:kin voi tehdä turhia hälytyksiä erityisesti aurinkoisella tuulisella säällä lämpimien kohtien liikkuessa. Lisäki hellesäällä PIR ei huomaa eläintä/henkilöä, koska sen lämpötila ei juurikaan eroa ympäristön lämpötilasta.


    - Huonompi kuvanlaatu. IP-kameroissa 4 tai 5 MP (= 2560 x 1920 pikseliä), Go PT:ssä 1920 x 1072 pikseliä.

    - Ei zoomia.

    - Kamera kuluttaa vain vähän virtaa, joten se pysyy kylmänä. Tästä seuraa se, että sumu, vesipisarat ja lumi pysyy linssissä kauemmin kuin lämpöisinä käyvissä verkkovirtapohjaisissa IP-kameroissa.

    - Nauhoittaa vain hälytyksestä eteenpäin. IP-kamera tallettaa koko ajan, joten tiedostoon tallettuu myös hälytystä edeltävä tilanne. Siis esim. se kun eläin käppäilee kohdealueelle.

    - Vain yksi admin-tasoinen käyttäjätunnus. IP-kameroissa voi luoda erillisia viewer-tasoisia käyttäjätunnuksia.


    PS. Reolinkin IP-kameroista olen kirjoittanut täällä.




    © Copyright 2020 Jukka Järvinen, All rights reserved.

    jarvisenkuvat.fi